Alan Adlarının (Domain) Süresi Dolduktan Sonra Ne Olur?

Genel olarak, site adresi anlamına gelen bir alan adı (domain), satın alındığı tarihten itibaren bir yıl geçerlidir yani bir alan adının tescili, kaydeden kişinin sonsuza dek onun sahibi olduğu anlamına gelmez.

Alan adları kaydedildiklerinde sınırlı bir süre için “kiralanmış” olurlar. Kiralama süresi sona erdiğinde de kullanımının devamı için yenileme ücretinin ödenmesi gerekir. Ancak birçok kişi alan adlarını satın aldıktan belirli bir süre sonra yenilenmesi gerektiğini bilmez ya da yenileme tarihini unutur, bu da alan adını başkasının kapmasına neden olabilir.

Bir Alan Adının Süresi Dolduktan Sonra Ne Yapılmalıdır?

Çoğu zaman, alan adınızı tescil ettirdiğiniz domain ve hosting şirketleri, web sitenizi çalışır durumda tutma şansınızı kaçırmamanız için alan adınızın yenileme tarihi yaklaşmadan önce hatırlatma mesajları gönderir. İdeal olan, alan adınızı kullanma süresinin dolmasını beklemeden yenilemenizdir.

İnternet, web sitelerini isimleriyle değil, IP adresleri üzerinden tanımlar; bu nedenle sitelerin depolandığı her web sunucusunun, alan adlarını IP adreslerine çevirmek için bir Alan Adı Sistemi (DNS) sunucusuna ihtiyaç duyar.

Süresi dolmuş bir alan adı için DNS bir IP adresiyle bağlantı kuramaz.

Alan Adları Ne Zaman Boşa Düşer?

Bir alan adının yaşam döngüsünde: Kaydedilebilir, Yenilenmiş (Renewed), Süresi Dolmuş (Expired), Kefaret (Redemption), Silme Bekleniyor (Pending drop/deletion) gibi aşamalar söz konusudur.

Geçerlilik süresi sona eren domain, bir gün içinde veya yirmi dört saat sonra kayıt operatörü tarafından devre dışı bırakılır ve domain “düşmüş” ya da “süresi dolmuş” olarak adlandırılır. Bu sadece web sitesinin değil alan adına bağlı e-posta hesabının da aktifliğini yitirmesi demektir. Ancak, bir alan adının süresi dolduktan sonra hemen oyun dışı kaldığını söyleyemeyiz. Bir ila kırk beş gün arasında, alan adınızı standart fiyat üzerinden tekrar yenileyebilirsiniz.

Burada bilinmesi gereken bir diğer önemli nokta da bir alan adının süresi dolduğunda, yenileme işlemi yapılmadıkça farklı bir domain ya da hosting firmasına transfer edilemez oluşudur.

Yukarıda sözü edilen 45 günlük sürede yenileme işleminin yapılmaması ile kefaret süreci (redemption period) denen 30 günlük bir süre başlar ve bu süre zarfında çoğu kayıt şirketi, alan adında bulunan bilgileri silmeye başlar. Alan adı internetten tamamen kaldırılabilir, bu da ayarlarınızı ve bilgilerinizi geri almanızın pahalıya mal olabileceği anlamına gelir. Çünkü çoğu kayıt şirketi, alan adınızı kurtarmak için yüksek bir ücret talep edecektir. Bu nedenle kefaret sürecine düşmemeye dikkat etmelisiniz.

Son aşama, 30 günlük redemption period’un ardından başlayan ve alan adınızın silinmemesi için yapabileceğiniz hiçbir şeyin kalmamış olduğu beş günlük pending delete” dönemidir. Bu süre içinde alan adınızı yenileyemezsiniz.

Tüm bu aşamalardan geçen bir alan adının yeni bir IP adresini işaret edecek şekilde yeni bir web sitesi için tekrar kullanılabilmesi, pending delete denen bu 5 günden sonra başlar.

Alan adını üstteki aşamalar boyunca geri alamamış bir site sahibi için asıl kabus farklı kişilerden önce alan adını kaydedemezse, başkalarının kapabileceği gerçeğidir.

Özet

Süresi dolmuş ve yenileme ücreti ödenmemiş bir alan adı, artık bir IP adresini işaret etmeyen alan adıdır. Yıllardır emek verdiğiniz bir web siteniz varsa alan adınızı kaybetmek, sitenizin değerli trafiğini ve kârını kaybetmek ve yeniden başlayacak hevesi mumla aramak anlamına gelebilir.

Bu makaleyi yararlı buldunuz mu?