SEO Açısından Alan Adının Önemi

Alan adı (domain), insanların web sitelerine ulaşmak için kullandığı google.com şeklindeki adresler olarak tanımlanır. Kısaca bir web sitesinin adı şeklinde de açıklanabilir. SEO (arama motoru optimizasyonu) ise web sitelerinin Google gibi arama motorlarında üst sıralarda yer alması için başvurulan yöntemleri ifade eder.

Popüler bir pazarlama stratejisi olan SEO; arama motorlarının web sitelerini listelemek için kullandığı yüzlerce algoritmayı göz önünde bulundurarak web sitenizde bazı taktikler uygulamanızı gerektirir.

Peki bir domain SEO açısından avantaj sağlayabilir mi? Neredeyse 10 yıl kadar önce bu soruya verilebilecek yanıt; belirgin bir “evet”ken, bugün bunu söylemek çok da kolay değil.

O dönemlerde, arama motorları özellikle Google, sıralamalarını; diğer algoritmaların yanı sıra alan adına kök anahtar kelimelerin dahil edilmesine dayandırıyordu. Ancak alan adlarının sıralamalarda önemli bir rol oynadığı anlaşılınca bu bilgi tahmin edeceğiniz gibi çok sayıda internet kullanıcısı tarafından kötüye kullanıldı. Bu da Google gibi arama motorlarının; alan adlarının SEO üzerindeki etkisini azaltacak şekilde algoritmalarını değiştirmesine neden oldu.

Ancak bu gelişmeler, alan adlarının artık SEO üzerinde hiç bir etkisinin olmadığı anlamına gelmiyor. Peki bugün Google ve SEO uzmanlarının domain seçimine dair uyarılar neler? Hadi göz atalım!

SEO Dostu Alan Adı Nasıl Seçilir?

Alan adınızın web sitenizin amacını doğru bir şekilde yansıtması insanların web sitenizin neyle ilgili olduğunu anlamasına yardımcı olur. Bu nedenle alan adınızla amacınıza uygun mesajı iletmeniz pazarlama stratejilerinizi destekleyen bir unsurdur.

SEO açısından alan adınızın lehinize çalışabilmesi için çoğunlukla nişinizle alakalı ve akılda kalıcı bir alan adı seçmeniz önerilir. Doğru alan adını seçebilmek için üzerinde düşünülmesi gereken kriterleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Uzunluk

Alan adlarının kısa tutulmasının uzun olmasından iyi olduğunu savunanlar olsa da bunun sıralamaları gerçekten etkilemediği düşünülmektedir. Genel kanı 15 karakterden kısa olmasının önemli olduğu yönündedir. Ancak SearchEngineJournal.com gibi kısa olmasa da alanında otoriter olmayı başaran web sitelerine rastlamak mümkündür. Yine de Moz.com gibi oldukça kısa isimli sitelere adresiyle ulaşmanın kolaylığı yadsınamaz.

Uzantı

TLD; bir alan adının sonunda yer alan com, .info gibi uzantıların genel adıdır. Bir alan adı kaydederken hem sitenizin adını hem de .com, .gov, .edu, .xyz, .cafe, .tech, .istanbul gibi uzantılardan hangisi ile biteceğini siz belirlersiniz.

İlk kullanılan ve popülerliğini yitirmeyen uzantılardan biri olması nedeniyle alan adlarının neredeyse yarısı .com uzantısı ile biter. Bu popülerlik güçlü bir varsayımı doğurmuştur: İnsanlar bir alan adının uzantısını hatırlayamadığında genellikle .com ile bittiğini düşünür. Bu nedenle de .com uzantısının type-in traffic denen trafik türünü olumlu etkilediği düşünülmektedir. Bu sitenize bir bağlantı yoluyla değil de alan adınızın yazılmasıyla ulaşan trafiği ifade eder.

Popülerliği nedeniyle öncelikli düşünülmesi gerektiğine dair önerilere rağmen .com uzantısı almak her tür site için en iyi seçenek olmayabilir. Yeni nesil uzantılarla hatırlaması kolay ve rakiplerinizin arasından sıyrılmanızı sağlayan yaratıcılığı yüksek kombinasyonlar bulabilirsiniz. Örneğin; .store, .pizza, .media, .dr.tr, .av.tr gibi TLD’leri seçmek sitenizin amacını .com’dan daha net olarak ortaya koyma gücüne sahiptir.

Alan adınızı SEO dostu yapmanın bir yolu da ülke kodu denen com.tr gibi uzantıları tercih etmektir. Bu tip uzantılar arama motorlarına, ekstra bir bilgi katmanı sağlar ve ilgili sonuçlar kullanıcının konumuna göre daraltılarak sunulur.

Arama motorlarının sitenizi hedef kitlenizin coğrafi konumuna göre anlamasına yardımcı olan bu uzantılara .istanbul, .london gibi şehir isimlerinden oluşan yeni nesil uzantılar da örnek verilebilir.

Hikaye

Alan adınızın bir hikayesinin olması ziyaretçilerle kurulan bağı etkileyebilir. Web sitenizin adının / adresinin arkasındaki hikaye, markanıza bir bütün olarak katkıda bulunuyorsa alan adınızın akılda kalıcılığı da kolaylaşır. Örneğin Nike adını Yunan zafer tanrıçasından alarak marka adını başarıyla ilişkilendirmiştir.

Ayrıca alan adı seçimiyle doğrudan ilgili olmayabileceği düşünülse de logo seçimini alan adı seçerken düşünmek önemlidir. Örneğin Amazon adını devasa Amazon nehri gibi hacimli yapısıyla özdeşleştirmiş hem de logosunda A’dan Z’ye uzanan ok ile bu hacimliliğe gönderme yaparak bir tutarlılık sergilemeyi tercih etmiştir.

Hikayenizle uyuşmayan bir logonun pazarlama uygulamalarınıza katkısı sınırlı kalabilir.

SSL sertifikası olmayan web siteleri adres çubuğunda “güvenli değil” etiketiyle ziyaretçilere ulaşır. Bu etiketten kurtulmak için sitenize bir güvenlik çözümü olan SSL sertifikasının yüklenmesi gerekir. Bu; Google için önemli bir sıralama faktörü olduğundan SSL Nedir? adlı yazımızı okumanızı öneririz.

Nişe Özgü Alan Adları

İlk bölümde açıkladığımız gibi sıralamalarda eskiye oranla ağırlıklı payını kaybetmesine rağmen alan adında anahtar kelime kullanımının görünürlüğü etkilediğini düşünenler az değildir. Çünkü nişe özgü alan adlarının sitenizle ilk kez karşılaşan insanlar için “alakalı” görünmenizi sağlamak gibi üstü kapalı faydaları vardır. Bu, tıklama oranlarını artırabilir.

Yüksek tıklama oranları genellikle o arama sonucun diğerlerine göre daha alakalı olduğunun göstergesidir. Ancak Google’ın alan adlarına anahtar kelime yerleştirmeyi gereksiz bulduğunu ekleyelim. Yazımızın Google ile ilgili bölümünden ilgili video bağlantısını tıklayabilirsiniz.

Orijinallik

Gelelim alan adınızın benzersiz olması gerektiği konusuna. Sitenizi nişinizdeki rakiplere benzer adlandırırsanız, işinizi zorlaştırmış olursunuz. Çünkü benzersiz olmayan bir alan adının öne çıkması ve hoş bir izlenim bırakması zaman alabilir.

Tire İşareti

Alan adlarında tire kullanımı hem alan adının okunabilirliği ve akıcılığı açısından zorlayıcıdır hem de spam benzeri davranışlarla ilişkilendirilir

‘Processing Fluency’ telaffuzu kolay olan kelimelerin hatırlanma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Tire işareti bu zihinsel yatkınlığı zorlar.

Tireli alan adlarının spam gibi görünmesinin ana nedeni ise bir markaya ait orijinal alan adını kopyalamak isteyen siber dolandırıcıların, alan adının tire eklenmiş bir versiyonunu kaydetmesidir; “coca-cola” veya “micro-soft” gibi.

Harf Tekrarı ve Sayılar

Alan adınız tekrarlanan harfler içeriyorsa, bu insanların alan adınızı yanlış yazmasına ve başka bir siteye gitmesine neden olabilir.

Sayıların ise alan adlarında kullanılması ilk kez işitenlerin rakamlarla mı metinsel olarak mı yazılacağı konusunda karışıklık yaşamasına neden olabilir. Ayrıca tıpkı tire işareti gibi sayıları kullanan spam içerikli web siteleri yüzünden sitenizin spam davranışla ilişkilendirilmesi de söz konusu olabilir.

Google ve Alan Adı Seçimi

En popüler arama motoru olan Google‘ın domain seçimi konusundaki bazı önerilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • “Özenle seçilmiş bir alan adı, kullanıcıların ilgisini daha fazla çekerek web trafiğinin artırılmasına yardımcı olabilir. Yeterli özen gösterilmeden seçilen bir alan adı ise tam tersi duruma yol açabilir.”
  • “Alan adınıza konumunuzu (ör. “marmaris”) eklemek yerel müşteri ve kullanıcıları hedeflemenize de yardımcı olabilir.”
  • “Diğer şirketlerin kullandığı marka adları ve ticari markalar. Bunları alan adınızda hiçbir zaman kullanmamanız gerekir. Aksi hâlde, yasal işlemlerle ve alanınızın askıya alınmasıyla karşılaşabilirsiniz.”
  • “Mükemmel bir alan adı seçmeye ayıracağınız vaktin sizi işletmenizi kurmaktan veya projenizi başlatmaktan alıkoymasına izin vermeyin. Ortalama bir alan adı hiç alan adı olmamasından daha iyidir.”
  • “Yeni TLD’ler yakın bir zamanda kullanıma sunulduğundan, kısa ve akılda kalan alan adları genellikle hâlâ alınmamış oluyor. Başka bir avantajı ise arama sıralamanızı olumsuz etkilememeleri. Ancak çok sayıda kullanıcı, hâlen alışkın oldukları .com uzantısını yazma eğilimi gösterebilir. Bu nedenle çoğu işletme alan adının .com versiyonunu da satın alıp daha sonra bu alan adını ana web sitesi adreslerine yönlendirmektedir.”

Ayrıca Google Search Central tarafından geçtiğimiz yıl yayınlanan bir video; alan adlarına anahtar kelime yerleştirilmesi konusuna şu şekilde değinmiştir:

“Bir web sitesinin alan adında anahtar kelime olması, o anahtar kelime için diğerlerinden daha alakalı olduğu anlamına gelmez. Kısacası, alan adına anahtar kelime koymanıza gerek yok. ”

John Mueller
Webmaster Trend Analyst / Google

Doğru Alan Adını Seçmek Neden Önemli?

İnternette görünür olmak istiyorsak hem tüketicilerin / ziyaretçilerin hem de arama motorlarının bakış açısını dikkate almak zorundayız.

Arama motorları sayfalarınızı dizine eklemek için birçok detaya bakar, ziyaretçilerinse ilk baktığı şeylerden biri alan adınızdır.

SEO hem kullanıcıların hem de arama motorlarının web sitenizdeki içeriği anlamasına yardımcı olarak bu iki perspektif için de optimizasyon yapmanızı sağlar.

Dikkatle seçilmiş bir alan adı doğru SEO uygulamaları ve taktikleri ile birleştirilirse, web siteniz daha fazla organik trafik elde edebilir. Yani bir alan adı, kullanıcıların web sitenizi ziyaret etmeleri için teşvik edici olabilir ancak web sitenizde sunduklarınız onları tatmin etmiyorsa alan adınızın bir mucize yaratması imkansızdır.

Bir alan adının işletme / marka adıyla aynı olması ise hem arama motorlarına hem de tüketicilere alaka düzeyine dair sinyaller gönderir. Doğru SEO uygulamaları ile eşleştiğinde bu tip alan adları marka bilinirliği, tıklama oranları ve site otoritesi açısından olumlu etkilere sahiptir. Web sitenize güvenilirlik ve itibar kazandırabilir.

Özet

Dikkate alınması gereken en önemli SEO faktörü olmasa da alan adları pazarlama uygulamalarınızda kritik bir rol üstlenebilir. Bir hikaye ile desteklenen, telaffuzu kolay, spam algısı oluşturmayan, orijinal alan adları web sitelerinin başarısı için temele eklenen sağlam bir tuğla olabilir. Bu nedenle SEO açısından alan adının önemi küçümsenmemelidir.

Bu makaleyi yararlı buldunuz mu?